Er is voor een werkgever niets vervelender dan ziekteverzuim. De kosten van ziekteverzuim kunnen hoog in de papieren lopen. Als werkgever ben je namelijk verplicht het loon door te betalen bij ziekte. De kosten bij ziekteverzuim liggen gemiddeld twee keer zo hoog. Dat heeft ook te maken met indirecte kosten zoals kosten voor verzuimbegeleiding en tijdelijke vervanging van de zieke werknemer. Gelukkig heb je zelf ook invloed op ziekteverzuim. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips hoe je het risico van ziekteverzuim kunt verlagen.
Beleid
Om te beginnen is het belangrijk dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan. De werkgever moet ervoor zorgen dat werknemers plezier hebben en gemotiveerd zijn. Daarom is het belangrijk om een preventief verzuimbeleid op te stellen. Met zo’n beleid wordt er gekeken naar de werksfeer en het personeelsbeleid. Wat gaat er momenteel goed en wat kan er beter?
Leer signalen herkennen
In een aantal gevallen merk je al vroegtijdig op dat een medewerker mogelijk gaat uitvallen. Dat maak je op uit gesprekken of reacties van de medewerkers. Het kan ook zijn dat deze medewerker zich ineens anders gaat gedragen. Misschien ziet iemand er vermoeid uit, reageert iemand snibbig, is stil of teruggetrokken en geeft aan last te hebben van zijn of haar rug. Neem deze persoon apart, ga samen zitten en ga hierover in gesprek. Laat de ander vooral zijn of haar verhaal vertellen en denk samen na over een oplossing die niet tot verzuim hoeft te leiden.
Prettige werksfeer
Een medewerker is een groot deel van de tijd op werk. De andere tijd brengt hij of zij natuurlijk thuis door. Een goede balans tussen werk en privé is daarom ontzettend belangrijk. Geef medewerkers de ruimte om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Dat zorgt ervoor dat een medewerkers meer tevreden aan het werk is. Plezier in het werk is van essentieel belang. Stel dit onderwerp aan de orde in gesprekken met medewerkers.Een tevreden werknemer is een gezonde medewerker.
Flexibiliteit
Tot slot is het ontzettend belangrijk om flexibel te zijn. Meer flexibiliteit op het werk zorgt namelijk voor minder ziekteverzuim. Denk aan de mogelijkheid om te bepalen waar en wanneer iemand werkt. Zo kun je bijvoorbeeld thuiswerken mogelijk maken. Daarnaast kun je medewerkers met behulp van zelfroosteren bijvoorbeeld meer zeggenschap geven over hun werktijden. Hierdoor sluiten werk- en privé verplichtingen beter op elkaar aan en verklein je kans op uitval door een te hoge werkdruk.
Reactie plaatsen
Reacties